Ekumeeninen vastuuviikko 2018: Jokaisella on oikeus ihmisarvoiseen työhön ja toimeentuloon
Jokaisella on oikeus työhön, työpaikan vapaaseen valintaan, oikeudenmukaisiin ja tyydyttäviin työehtoihin sekä suojaan työttömyyttä vastaan. Jokaisella on oikeus ilman minkäänlaista syrjintää samaan palkkaan samasta työstä. Jokaisella työtä tekevällä on oikeus kohtuulliseen ja riittävään palkkaan, joka turvaa hänelle ja hänen perheelleen ihmisarvon mukaisen toimeentulon ja jota tarpeen vaatiessa täydentävät muut sosiaalisen suojelun keinot. (YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus, 23. artikla. kappaleet 1.-3.)
Anna meille meidän jokapäiväinen leipämme
Yli miljardi maailman ihmisistä elää sietämättömässä köyhyydessä. Valtaosa heistä on naisia. Enemmistö köyhistä elää kehitysmaissa, mutta köyhyyttä on myös Suomessa. Pekingin julistuksen mukaan naisten vaikutusvallan lisääminen on ratkaisevan tärkeä tekijä köyhyyden poistamisessa. Köyhyyden poistaminen ja kokonaisvaltaisen taloudellisen osallistumisen edistäminen on meidän kaikkien yhteinen tehtävä.
Koko maailmaa tarkastellen 76 prosenttia miehistä lukeutuu työvoimaan, naisista vain 49 prosenttia. Naisten osuus työvoimasta Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä ja Etelä-Aasiassa on vain 21-28 prosenttia. Työttömyys koettelee eniten köyhissä yhteisöissä eläviä tyttöjä ja naisia. (Kansainvälisen työjärjestön ILOn raportin ”World Employment and Social Outlook: Trends for Women 2017”)
Työnainen on palkkansa ansainnut
Lukemattomat naiset työskentelevät virallisen talouden ulkopuolella vailla työlainsäädännön ja sosiaaliturvan suojaa. Koko maailman vertailussa naiset tienaavat 24 prosenttia miehiä vähemmän.
What’s your problem?
Tyttöjen ja naisten osallistumiselle ovat usein esteenä perinteeksi muodostuneet roolimallit ja niihin liittyvät uskomukset, jonka seurauksena tyttöjen koulutukseen ja naisten työllistymiseen ei panosteta riittävästi.
Suomessa etenkin maahanmuuttaja- ja pakolaistaustaiset naiset Suomessa kokevat työllistymisen haastavana. Ennakkoluulot estävät heidän työllistymistään.
Ihmisarvoinen työ on jokaisen naisen oikeus!
Naisten työllisyydellä on pitkäkantoiset vaikutukset. Bruttokansantuote nousee, verotulot kasvavat ja naiset pystyvät tarjoamaan paremmat elinolosuhteet lapsilleen. Kun naiset pääsevät osallistumaan yhteiskunnan kehitykseen tasa-arvoisesti, koko yhteiskunnan taloudellinen ja tiedollinen pääoma kasvaa merkittävästi tuottaen hyvinvointia.
Sinullakin on mahdollisuus vaikuttaa! Osallistu Vastuuviikon kampanjaan perehtymällä aineistoihin, pitämällä niitä esillä, järjestämällä Vastuuviikon tilaisuus tai kutsumalla Vastuuviikon lähettiläs vierailulle. Osallistumalla rakennat toivoa, annat naisten äänen kuulua ja luot parempaa tulevaisuutta.