Hälsningar till Ansvarsveckan

Kuva: Koolshooters / Pexels

Här kan du läsa olika dignitärers hälsningar till Ekumeniska ansvarsveckan och Ansvarsveckans bönedag 24.10 för åren 2021 och 2022.

Republikens president Sauli Niinistös plakat om två ekumeniska bönedagar 2022

Den 11 oktober 2021 utfärdade republikens president Sauli Niinistö ett plakat om två ekumeniska bönedagar för 2022. I plakatet om bönedagarna står det att hoppets budskap uppmanar oss att be och agera för skapelsens bästa. Mitt i utmaningar och svårigheter tror vi att Gud arbetar genom oss för att skapa en värld där rättvisa, fred och solidaritet mellan människor förverkligas.

Uppmuntrad av detta hopp uppmanar bönedagarna under den Ekumeniska bönveckan den 18 januari och den Ekumeniska ansvarsveckan den 24 oktober de kristna att be och agera för det gemensamma bästa.

Innehållet i bönedagsplakatet och bibeltexterna för de två bönedagarna har utarbetats i samarbete mellan Ekumeniska Rådet i Finland och republikens presidents kansli. I år såg representationen ut som följande i den arbetsgrupp som ERF:s styrelse utsett: den evangelisk-lutherska kyrkan kyrkoherde Taina Manninen och stiftssekreterare Tomas Ray, den ortodoxa kyrkan av fader Mikael Sundqvist och Suomen vapaakristillinen neuvosto av verkställande direktör Esko Matikainen. Generalsekreterare Mayvor Wärn-Rancken fungerade som arbetsgruppens sekreterare.

Bönedagsplakat 2022

Bönedagsplakat 2021

 

Ärkebiskop Leos hälsning till Ekumeniska ansvarsveckan

Läs ärkebiskop Leos hälsning till Ekumeniska Rådets Ekumeniska ansvarsvecka. Hälsningen kan du läsa här.