Alla har rätt till människovärdigt
arbete och utkomst
Enligt FN:s människorättsförklaring har alla rätt till arbete, utkomst, rättvis lön och tillfredsställande arbetsförhållanden.
Mer än en miljard människor lever i dag i olidlig fattigdom. De flesta av dem är kvinnor.
Merparten av de fattiga lever i utvecklingsländer, men det finns fattigdom också i vårt eget land. Resolutionen från världskonferensen för kvinnor i Beijing (1995) lyfter fram att kvinnors ökade inflytande är en förutsättning för utrotandet av fattigdomen.
“Ge oss idag det bröd vi behöver” (ur bönen Fader vår)
Vi bär alla ett ansvar för att utrota fattigdom och främja allas deltagande i arbete och ekonomi.
Globalt sett deltar 76 procent av alla män i arbetslivet, av kvinnorna bara 49 procent. Ännu lägre är kvinnornas andel i Nordafrika, Mellanöstern och Sydasien, endast 21-28 procent. Arbetslösheten tär mest på kvinnor och flickor i fattiga samhällen, enligt ILO:s rapport World Employment and Social Outlook: Trends for Women.
Den arbetande kvinnan är värd sin lön!
Otaliga kvinnor arbetar utanför den officiella ekonomin, utan arbetarskydd och socialskydd.
I global jämförelse förtjänar kvinnor 24 procent mindre än män.
Vad är problemet?
Ofta är det traditionellt rolltänkande och kulturella föreställningar som utgör hinder för kvinnors och flickors delaktighet i arbetslivet. Resultatet är att samhället inte satsar tillräckligt på utbildningen av flickor och att få ut kvinnor i arbetslivet.
I Finland upplever särskilt kvinnor som är invandrare eller kvinnor med flyktingbakgrund att det är svårt att ta sig in i arbetslivet. Ofta är det fördomar hos arbetsgivare som hindrar dem att få anställning.
Därför är det viktigt att påminna om att FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna ger alla rätt till arbete.
Envar har rätt till arbete, till fritt val av sysselsättning, till rättvisa och tillfredsställande arbetsförhållanden och till skydd mot arbetslöshet. Envar har utan åtskillnad rätt till lika lön för lika arbete. Envar, som arbetar, har rätt till rättvis och tillfredsställande ersättning, som tillförsäkrar honom själv och hans familj en människovärdig tillvaro och som, där så är nödvändigt, kompletteras med andra medel för socialt skydd. Envar har rätt att bilda och ansluta sig till fackföreningar till skydd för sina intressen. (Artikel 23).